Ha nem szeretnél hízni vagy éppen cukorbeteg vagy, akkor sem kell teljesen lemondanod az édességekről. Ma már sok természetes vagy mestersége cukorpótló anyag létezik, melyek némelyike bátran használható.
A nyírfacukor
Látszatra nem különbözik a hagyományos kristálycukortól. Éppolyan fehér, kristályos, édes anyag. Bár régóta ismerik, mai formájában Finnországban gyártották először a második világháború cukorszegény időszakában. Ott ugyanis túl hideg van a cukorrépa és a cukornád számára. Mivel előállítása meglehetősen költséges volt, a háború után egy időre feledésbe merült. Később felfedezték előnyös hatásait és arra is rájöttek, hogy nem csak nyírfából vonhatják ki a nyírfacukrot (xilit). Ez a természetes édes anyag ugyanis akár a kukoricacsutkából is előállítható.
Ipari termelése újra növekedésnek indult. Sajnos még mindig drágább a répacukornál, pedig fogyasztása több okból is ésszerű lenne.
A nyírfacukor egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy lebontásához nem szükséges inzulin, ezért cukorbetegek is használhatják édesítésre. Nem nyújt táptalajt a baktériumok és a gombaféléknek. Nem okoz fogszuvasodást és Candida-diétában is nyugodtan használható.
Energiatartalma kisebb a cukorénál, ezért fogyókúrázók számára is ajánlott.
Bögrés keksz nyírfacukorral
Ez az édesség valójában a csokis keksz jóval egészségesebb formában. Ha szereted az édességet és a csokoládét, feltétlenül próbáld ki a receptet!
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt - Ha valóban egészséges rágcsálni valót szeretnél, teljes kiőrlésűt lisztet használj fel hozzá! (1 bögre = 2,5 dl.)
- másfél teáskanálnyi (kb. 6g) sütőpor
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 2 teáskanálnyi vanília aroma
- 1 teáskanálnyi só
- 25 dkg vaj
- 2 bögre nyírfacukor
- 2 tojás
- 20 dkg apróra vágott csoki (lehetőleg jó minőségű étcsoki)
Elkészítése:
Egy tálba beleszórjuk a száraz hozzávalókat. A vajat jól kikeverjük a nyírfacukorral, majd a tojásokkal és a vaníliaaromával. Hozzáadjuk a száraz anyagokat és alaposan összekeverjük az egészet, a végén a csoki darabokat is beletéve.
Kis gombócokat formázunk belőle (egy-egy evőkanálnyiból) és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőlemezre helyezzük elég távol egymástól ahhoz, hogy nőhessenek. Villával picit kilapítjuk a gombócokat.
Előmelegített sütőben, 180 C°-on, 18 perc alatt aranybarnára sül a csokis süti. Kihűlve finom igazán.
Utolsó kommentek