A magyarok többsége a sárgabarackot nemes egyszerűséggel a kajszival azonosítja, valamint úgy véli, az őszibarack a legközelebbi rokona e gyümölcsnek. Ugyancsak általánosan elterjedt nézet, hogy a hunzák a sárgabaracknak köszönhetően élnek oly hosszú ideig.

A sárgabarack és a hunzák

A sárgabarack az örök élet titka?

SárgabarackA sárgabaracknak legalább 150 fajtáját különböztetik meg a szakemberek. Ebbe ugyan beletartoznak a hibridek is, de a szám akkor is jól mutatja, hogy a kajszi és a sárgabarack nem azonos fogalmak. Legközelebbi rokona a tévhitekkel ellentétben a szilva.
Őshazája Kína, innen indult Közép-Ázsián keresztül hódító útjára. Csaknem négyezer évig tartott, míg Európában is termeszteni kezdték. Magyarországon a török hódoltság idején terjedt el.

Igen ízletes és egyben értékes gyümölcsünk a sárgabarack. Talán olvastad már a hunzákról szóló legendát, mely szerint e himalájai apró népcsoport a sárgabaracknak köszönheti egészségét. Más gyümölcsük nem lévén, a sárgabarackot igen nagy becsben tartják. Fogyasztják frissen, aszalva, de még a magját is nagy mennyiségben. Ez utóbbi csak akkor hihető, ha édes a hunza barack magja, mivel a keserű barackmagból napi 10 szemnél nem ajánlott többet fogyasztani. A történet egy része igaz lehet, hiszen a sárgabarack sokféleképpen feldolgozható és sok értékes tápanyagot tartalmaz. A hunzák egészségéhez ugyanakkor nagyban hozzájárulhat az egészséges levegő, a sok testmozgás és a szűkös táplálékforrás is.

Sárgabarack krémleves

Sárgabarack krémlevesForró nyári napokon egészségesebb hűsítő ez a finomság, mint a fagylalt vagy egy pohár sör. Néhány perc alatt elkészíthető és a hűtőben tárolható. A sárgabaracknak elég magas a cukortartalma, ezért érdemes méz helyett legalább részben édesítőszerrel ízesíteni.

Hozzávalók:

(Kivételesen kezelhetjük lazábban a hozzávalók mérését.)

  • fél kg sárgabarack
  • méz az ízesítéshez (édesítőszer, szegfűszeg, vaníliás cukor is helyettesítheti)
  • 4-5 dl natúr joghurt
  • fél liter tej (bármilyen növényi tej is lehet)

Elkészítése:

A barackokat megmossuk, leforrázzuk, majd lehúzzuk héjukat. Ezután kimagozzuk és összeturmixoljuk őket.
A joghurttal és a mézzel (vagy édesítőszerrel) szintén turmixoljuk egy kicsit, hogy jól elkeveredjenek a hozzávalók. Ezután már csak a tejet kell hozzákevernünk és kész is a levesünk. Hűtőben lehűtve lesz igazán finom.
Tálalás előtt díszíthetjük barackdarabkákkal, menta- vagy citromfű levéllel, tejszínhabbal is.