A fejes káposzta hivatalosan is egyike a világ 20 legértékesebb zöldségnövényének. Már az ókorban is ismerték és termesztették a Földközi-tenger környékén. Egész története során gyógyító erőt tulajdonítottak neki - nem alaptalanul. A középkorban hajósok kötelezően fogyasztandó orvossága volt a savanyú káposzta, ma pedig már a rák ellenei küzdelemben is számítanak rá.

Káposzta

A fejes káposzta

Fejes káposztaVannak akik szeretik, vannak akik nem, de mindannyian egyetértünk abban, hogy fogyasztása egészséges. Sokféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Jellegzetes illatát a benne található kén adja, mely a magas vitamintartalom kiegészítőjeként tovább növeli a szervezet ellenálló képességét. Mivel viszonylag olcsó és egész évben eláll, minden korban fontos tápláléka volt a szegényebb néprétegeknek is. Felhasználása igen változatos. A savanyú káposztától a káposztás cvekedlin keresztül a töltött káposztáig rengeteg receptet találunk.

Káposztás cvekedli

Egyik legkedveltebb ételem a jól elkészített káposztás cvekedli. Ma már kevesen állnak a nyújtótábla mellé a hozzávaló tésztát gyúrni, nyújtani, hiszen a boltokban sokféle tészta közül választhatunk. Nagykocka, fodros nagykocka, de akár lebbencstészta is jó hozzá. A legfinomabbnak eddig a kicsit vastagra hagyott, 8 tojásos tésztával készített káposztás kockát találtam.

Hozzávalók:

  • egy fej káposzta
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 50 dkg kockatészta
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • só és bors az ízesítéshez

Elkészítése:

Káposztás cvekedliA káposzta keményebb leveleit leszedjük. Eltávolítjuk a sérült részeket, majd kivágjuk a torzsáját . (Ennek puhább része nyersen is finom!) Lereszeljük vagy darabokra vágva nagyobb vágódeszkán éles késsel felszeleteljük.
Az olajban megolvasztjuk a kristálycukrot, majd hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, összekeverjük a cukorral és gyakori kevergetés mellett, fedő alatt egészen puhára pároljuk. Amikor elkészült, ízlés szerint megborsozzuk.
A káposzta párolása alatt kifőzhetjük a tésztát is. Leszűrjük és alaposan összekeverjük a káposztával.