Az emberek többsége a "túró" szó hallatán egyféle ételre gondol. Ki erre, ki arra. Van aki szereti, van aki meg nem enné, és vannak akik csak egyes feldolgozott formáiban kedvelik. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a túró "tejtermékek összefoglaló elnevezése".

Házi túró

A túró

TúrókészítésAz emberiség azóta ismeri a túrót, amióta a tejet adó állatokat. Az ókorban már előszeretettel fogyasztották az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak. Valószínűleg minden nép, még ha nem is maradt fent ennek írásos bizonyítéka. Juhtejből, tehéntejből, bivalytejből egyaránt készítették. Európában, Ázsiában, később Amerikában is elterjedt fogyasztása. Az egyes népcsoportokban azonban készítésének különböző módszerei váltak hagyományossá. A lényege mindegyik eljárásnak ugyanaz. Tejet hagynak megaludni, majd alacsony hőfokon hevítve kicsapatják a tej fehérjéit. A kicsapódott sűrűbb anyagról leöntik a savót, ezután valamilyen sűrű szövésű anyagban felakasztva lecsepegtetik. A tejtermékek gyártása során ma már a tejet pasztörizálják, ezért be kell oltani ahhoz, hogy aludttej képződhessen. Az oltóanyag milyensége is befolyásolja a képződött túró jellegzetességeit.

Édes és sós túró

Túrós pogácsaA túrót sokan csak édesen szeretik. Sütemények töltelékeként, túrós palacsintában, túrógombócban és hasonló módokon tálalva. Nem szükséges feltétlenül lisztet használnunk elkészítéséhez. Nagyon finom édesség lesz belőle egyszerűen gyümölcs hozzáadásával. Érdemes a gyümölcsöt először kicsit összetörni. Ha nem elég édes, adhatunk hozzá cukrot vagy édesítőszert is. Ha száraz a túró, kevés tejföl, tejszín vagy joghurt hozzáadása még finomabbá teszi desszertünket.
A magyarok kedvelt eledele a túrós csusza. Ettem már sósan is, édesen is. Főleg a gyerekek kedvelik édesen.
Sósan, fűszerezve fogyasztják körözöttnek, különféle túrókrémeknek elkészítve. Jól ismert a kapros-túrós lepény, a sonkás-túrós lepény, a túrós pogácsa. Ez utóbbi különösen finom, ha egyharmad-egyharmad arányban tartalmazza a túrót - lisztet - vajat. 50 dkg túróra 20 g sót és 30 g élesztőt számoljunk!