A Facebook közösségi oldal egyik csoportja Oroszországban élő külföldiekből alakult. Jelenleg 474 tagot számlál. Létrehozásának célja a kapor megjelenésének figyelése és a növény visszaminősíttetése gyógynövényből gyomnövénybe. Vajon miért haragszanak ezek az emberek a kaporra, amikor ez a növény köztudottan ízletes és hasznos?

Kapor

A kapor

KapormagA kaprot már az ókorban is ismerték. Magját az emésztés javítására és fertőtlenítő hatása miatt sebgyógyításra használták. A középkorban a boszorkányság ellenszerének vélték. A Földközi-tenger vidékéről és Nyugat-Ázsiából származik, de ma szinte az egész világon elterjedt ez a jellegzetes illatú egynyári zöldfűszer. Egyes területeken meglehetősen gyakran szerepel az étlapon kaporral készült étel - valószínűleg ennek köszönhető a facebookos csoport megalakulása. Jellegzetes íze és aromája miatt ízesítésre, különleges levelei miatt pedig díszítésre használják. 
Nem csak antibakteriális hatása jelentős - antioxidánsokat, igen sok vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Fogyasztása ajánlott magas vérnyomás és cukorbetegség esetén, valamint csökkenti a koleszterinszintet is. Serkenti a tejelválasztást. Fogyasztásának előnyeit a férfiak is élvezhetik -  bizonyos kellemes percekben.

Kapros palacsinta

Kapros palacsintaEz a palacsinta anyagában tartalmazza a kaport, nem töltelékként.
Néhány éve egy dél-koreai származású vendégünknek akartam kedveskedni kapros palacsintával. Azt hittem újdonság lesz számára. Legnagyobb meglepetésemre vendégem a palacsintákat meglátván ujjongani kezdett, mivel egyik nemzeti eledelükre ismert benne.

Hozzávalók:

  • 25 dkg finom liszt
  • 2 tojás
  • 5 dl tej (fele részben vízzel vagy szódavízzel is helyettesíthető)
  • 1/2 dl étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • friss kapor ízlés szerint

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A jól megmosott kaporról leszedjük a vastagabb levélszárakat. A megmaradt finomabb levélkéket apróra vágjuk, majd belekeverjük a palacsintatésztába. Legalább fél-egy óráig hagyjuk pihenni! Ebből a masszából nem fogjuk tudni vékony palacsintákat sütni. A kisült palacsintákat nem feltekerjük, hanem kétszer összehajtjuk.