Kit kevésbé, kit kifejezetten, de szinte mindenkit zavar időnként a bolti kenyerek minősége. Túl lapos, túl kelt, túl világos, túl égett, morzsálódik, "zok", hamar penészedik... A lényeg, hogy gyakorlatilag mindig van vele valami bajunk. Ha valóban nem találunk kedvünkre és fogunkra való kenyeret, próbálkozzunk meg mi magunk a kovászos kenyér sütésével!
Kovász
A "kovász" valószínűleg szláv eredetű, az erjedtséget kifejező szó. Az oroszok kedvelt erjedt italukat "kvász"-nak nevezik.
Leginkább kenyérsütéshez használják a kovászt, de sütemények készítésére is alkalmas. Eredetileg csak liszt és víz keverékéből, később kenyérmaradékból, kiszárított kenyér héjából, sőt helyenként burgonyából álították elő. Ma élesztő vagy joghurt hozzáadásával gyorsítják a kovász erjedését.
A sütéshez felhasznált kovász mennyisége, érettsége, sűrűsége igen különböző lehet. Bizonyos esetekben csak néhány dekagrammnyit ír elő a recept, máskor - természetesen másfajta kovászból - ez adja a kenyér nagyobb részét. Van ahol a nyers kelttésztát is kovásznak is hívják.
Kovászkészítés
A kenyér kelesztéshez használható kovász készítésének igen sokféle módja létezik. Nézzünk most meg egy hagyományos eljárást!
Hagyományos kovász
Elkészítéséhez csak lisztre és vízre van szükség egyenlő arányban. 4-5 evőkanálnyi elegendő mindegyikből. Egy nagyobb befőttesüvegben összekeverjük a lisztet a vízzel. Sűrű masszát kapunk, melyet szobahőmérsékleten 2-3 napig pihentetünk. Amikor buborékossá válik a teteje 4 evőkanálnyi vízzel átkeverjük, majd 4 kanálnyi lisztet is adunk hozzá. Ezt megismételjük naponta még legalább 3 napon keresztül. Ekkor már felhasználható lesz kenyérsütéshez, de vannak, akik szerint a legalább 10 napig érlelt kovásszal finomabb kenyér süthető. Amit nem használunk fel, azt tegyük hűtőbe. Legalább hetente vegyük ki és etessük meg: 4 evőkanálnyi víz és ugyanennyi liszt tökéletesen elegendő ahhoz, hogy csöndes kis háziállatunk egy hétig megint jól érezze magát.
Felhasználás előtt aktiváljuk a kovászt, vagyis gyakorlatilag újra megetetjük, majd pár óráig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Utolsó kommentek