Kit kevésbé, kit kifejezetten, de szinte mindenkit zavar időnként a bolti kenyerek minősége. Túl lapos, túl kelt, túl világos, túl égett, morzsálódik, "zok", hamar penészedik... A lényeg, hogy gyakorlatilag mindig van vele valami bajunk. Ha valóban nem találunk kedvünkre és fogunkra való kenyeret, próbálkozzunk meg mi magunk a kovászos kenyér sütésével!

Kenyér

Kovász

HázikenyérA "kovász" valószínűleg szláv eredetű, az erjedtséget kifejező szó. Az oroszok kedvelt erjedt italukat "kvász"-nak nevezik.
Leginkább kenyérsütéshez használják a kovászt, de sütemények készítésére is alkalmas. Eredetileg csak liszt és víz keverékéből, később kenyérmaradékból, kiszárított kenyér héjából, sőt helyenként burgonyából álították elő. Ma élesztő vagy joghurt hozzáadásával gyorsítják a kovász erjedését.
A sütéshez felhasznált kovász mennyisége, érettsége, sűrűsége igen különböző lehet. Bizonyos esetekben csak néhány dekagrammnyit ír elő a recept, máskor - természetesen másfajta kovászból - ez adja a kenyér nagyobb részét. Van ahol a nyers kelttésztát is kovásznak is hívják.

Kovászkészítés

KovászA kenyér kelesztéshez használható kovász készítésének igen sokféle módja létezik. Nézzünk most meg egy hagyományos eljárást!

Hagyományos kovász

Elkészítéséhez csak lisztre és vízre van szükség egyenlő arányban. 4-5 evőkanálnyi elegendő mindegyikből. Egy nagyobb befőttesüvegben összekeverjük a lisztet a vízzel. Sűrű masszát kapunk, melyet szobahőmérsékleten 2-3 napig pihentetünk. Amikor buborékossá válik a teteje 4 evőkanálnyi vízzel átkeverjük, majd 4 kanálnyi lisztet is adunk hozzá. Ezt megismételjük naponta még legalább 3 napon keresztül. Ekkor már felhasználható lesz kenyérsütéshez, de vannak, akik szerint a legalább 10 napig érlelt kovásszal finomabb kenyér süthető. Amit nem használunk fel, azt tegyük hűtőbe. Legalább hetente vegyük ki és etessük meg: 4 evőkanálnyi víz és ugyanennyi liszt tökéletesen elegendő ahhoz, hogy csöndes kis háziállatunk egy hétig megint jól érezze magát.

Felhasználás előtt aktiváljuk a kovászt, vagyis gyakorlatilag újra megetetjük, majd pár óráig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.