Az emberiség egyik legősibb tápláléka a tojás. Könnyen megszerezhető, a szervezet által tökéletesen hasznosítható étel. Számos hiedelem kapcsolódik hozzá. Az élet, a termékenység ősi szimbóluma. Manapság a tojásról sokaknak szinte kizárólag csak a magas koleszterinszint jut az eszébe. Elfeledkeznek sok értékes tulajdonságáról.

Tojás

Értékei

A tojás csaknem minden olyan fehérjét, vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. 18 féle esszenciális aminosavhoz juthatunk hozzá fogyasztása által. Javítja a látást, az agy működését, elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását. 1 tojás ásványianyag tartalma 2,3 liter tejével egyenértékű. Magas koleszterintartalma miatt fogyasztását évtizedekig egészségtelennek minősítették. Kutatási eredmények igazolják ugyanakkor, hogy fogyasztása - akár napi kettőnél több is - nem jelent fokozott kockázatot az érelmeszesedés és a szívbetegségek kialakulása szempontjából. Magas fehérjetartalma miatt segíti a jóllakottságérzés kialakulását. Fogyasztása segít testsúlyunk megőrzésében vagy akár fogyókúra esetén is.

Tejfölben sült tojás

Tejfölben sült tojásKönnyen, gyorsan elkészíthető, laktató tojásétel reggelire vagy vacsorára.

Hozzávalók egy személyre:

  • 2 tojás
  • 4 dkg vaj
  • 4 evőkanál tejföl
  • ízesítéshez só, bors
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A megolvasztott, felforrósított vajba belekeverjük a tejfölt. Megszórjuk sóval, borssal vagy ízlés szerint más fűszerrel. Gazdagíthatjuk apróra vágott hagymával, sonkával is. A beleütött tojásokat nem keverjük szét - lényegében tükörtojást sütünk. Megszórjuk reszelt sajttal és kis lángon addig sütjük, amíg a fehérje megsül és ráolvad a sajt. A sárgája folyós marad, de ha idegenkedünk ettől, hagyhatjuk azt is megkeményedni.

Sütőben, tejfölben sült tojásSütőben is elkészíthető. Ekkor hőálló tálba tesszük a tejfölt. Kanállal mélyedéseket csinálunk benne, s ezekbe ütjük a tojásokat. Pici vizet öntünk alá. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt sajttal, esetleg apróra vágott sonkával is. Figyeljük és amikor megkeményedett a fehérje, kivesszük. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elkészül.

Friss, puha kenyérrel és zöldségekkel vagy savanyú uborkával, salátával tálaljuk.