A The New England Journal of Medicine a közelmúltban megjelentetett egy cikket a csokoládé és a Nobel-díj közötti összefüggésről. Eszerint magasabb az egy főre jutó elnyert Nobel-díjak száma azokban az országokban, ahol nagyobb az egy főre eső csoki fogyasztás mennyisége. Kicsi a valószínűsége, hogy valóban lehetne növelni a Nobel-díjak számát néhány tábla finomság pluszban történő bekebelezésével. A csokoládénak ugyanakkor valóban vannak előnyös tulajdonságai.

Csokoládé

Az istenek eledele

CsokiszerszámokAz emberiség legalább háromezer éve fogyasztja a kakaóbabot, illetve az annak őrleményéből készült ételeket, italokat. Az aztékok, maják már ismerték, de csak magas rangú férfiak számára volt engedélyezett fogyasztása. Nevének jelentése is ez: istenek eledele. Kezdetben Európában is csak az arisztokraták fogyasztották.
Táplálkozás-élettani szempontból igen vegyes a csokoládé megítélése. Energiatartalma meglehetősen magas, ezért ellenzői nem alaptalanul félnek mértéktelen fogyasztásának hízlaló hatásától. Eme káros hatását ellensúlyozza ugyanakkor számtalan előnyös tulajdonsága. Rendszeres fogyasztása a vér "jó koleszterin" szintjét növeli, míg a "rossz koleszterin" szintet inkább csökkenti. Mérsékli a trombózis és az érelmeszesedés kockázatát is, ami antioxidáns hatású polifenol tartalmának köszönhető. A benne lévő koffein és teobromin miatt élénkít. Magas magnézium tartama jótékony hatással van az idegrendszer működésére, elősegíti a jó közérzet kialakulását.

Csoki házilag

Házi csokiHozzávalók:

50 dkg porcukor
2 dl tejszín
10 dkg vaj
25 dkg zsíros tejpor
5-6 dkg kakaó (lehetőleg jó minőségű)
2 dkg vaníliás cukor

Dúsíthatjuk tojással, rummal, dióval, mogyoróval,
mazsolával, darált vagy apróra tört keksszel is.

Elkészítése:

A porcukrot kikeverjük a tejszínnel, majd a vajat is hozzáadva nagyon lassan 6-8 percig melegítjük. Hozzáadjuk az összekevert tejport, kakaót, vaníliáscukrot és az egészet óvatosan összefőzzük. Belekeverjük azokat a hozzávalókat is, amelyekkel dúsítani szeretnénk a csokoládét, majd a forró masszát kiborítjuk egy alufóliával bélelt tálcára vagy sütőlapra. Fakanállal vagy vizes evőkanállal szétterítjük, elsimítjuk a tetejét. Egy nagy kés fokával vagy vonalzóval fel is kockázhatjuk. Ha kihűlt, érdemes még pár órára hűtőbe tenni. Széttördeljük, majd a darabokat alufóliába csomagoljuk.