A tortákat a történetírók szerint Nagy Sándornak köszönhetjük. Eme hadvezér a híres szúzai mennyegző alkalmásval, i.e. 324-ben tortákat süttetett több ezernyi frigyre lépő katonájának. A perzsa nőkkel kötött házasságok többsége válással végződött, de a tortakészítés hagyománya szerencsére megmaradt.
Alkalmi torták
Szeretjük ünnepeinket finomságokkal még ünnepibbé tenni. Elmaradhatatlanok a különleges torták is, legyen szó akár esküvőről, akár szülinapról, akár ballagásról vagy bármi más ünneplésre okot adó alkalomról. A torták formája, díszítése igen változatos lehet. A hagyományos kerek vagy négyszögletes finomságok mellett megjelennek a szív alakú, autót formázó vagy éppen bizonyítvány kinézetű torták is. Lehet ez az ünnepi édesség két vagy több emeletes is. Díszítése is egyre változatosabb. A megszokott hab, csokoládé, cukor díszítés mellett megszámlálhatatlan marcipánfigura várja a torta megrendelőjét. Léteznek írott, rajzolt torták és ehető fényképpel díszítettek is. A fénykép készülhet ehető fényképpapírból, ehető ostyalapból, fondant lapból vagy csokoládé fóliából. Ezek közül az ehető ostyalap a legmegfizethetőbb árú. Az ostyára speciális nyomtatóval és ételfestékkel nyomtatják a fotót.
Csokoládétorta tej és tojás nélkül
Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, puha sütemény.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg cukor (Bármilyen cukor lehet.)
5 evőkanál kakaó (Ha jó minőségű, kevesebb is elég belőle.)
fél csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál ecet
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1-2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
1,2 dl olaj
2,5 dl víz
1 tábla csokoládé a torta tejére
Elkészítése:
Először a porokat keverjük össze alaposan egy nagyobb tálban, majd hozzáadjuk a vizet, az ecetet és az olajat. Miután tökéletesen kikevertük, tortaformába töltjük a masszát. Előmelegített sütőben 160 C°-on körülbelül 30 percig sütjük. Amikor kisült, az olvasztott csokoládét szépen elsimítjuk a torta tetején.
Ha kedvünk van - és megvárja a család -, díszíthetjük is a tortát.
Utolsó kommentek