A 14.század óta ismerik ezt édes aprósüteményt. Eredeti hazája Olaszország, de az "ősmacaron" még nem feltétlenül úgy nézett ki, ahogyan ma találkozunk vele. Tojásfehérjéből, cukorból és mandulából vagy más olajos magból készítették. Az idők folyamán eljutott Franciaországba, ahol aztán nagy népszerűségre tett szert és elnyerte mai formáját, szín és íz világát.

Macaron aprósütemény

Édes-keserű macaronok

Francia macaron

A macaron receptek változatosak, de közös bennük, hogy 2-3 tojás fehérje részéhez 20-25 dkg cukrot és nagyjából 10 dkg mandulát számolnak. Aki még soha nem kóstolta ezt fajta süteményt, az is könnyen elképzelheti az ízét: nagyon édes. Ezt ellensúlyozandó a töltelék savanykás, fanyar vagy picit kesernyés, ami persze nem kőbe vésett szabály. Citromos, pisztáciás, kókuszos, csokis, kávés, vaníliás, málnás, meggyes, almás, barackos töltelék mellett még számtalan variációval találkozunk.
A igazi macaron megközelítőleg 3 cm átmérőjű, habkönnyű, kérge roppanós, alján habos talp látható. A szivárvány összes színében kapható a francia üzletekben. Színét ételszínezék adja. Nálunk csak az utóbbi években kezdett elterjedni és népszerűvé válni.

Habos csoda

A szép és finom macaron elkészítése hozzáértést, nagy gyakorlatot és sok türelmet kíván. A cukrászatok számára is kihívás a feladat. A receptek változatossága is mutatja, hogy sokan sokféleképpen próbálkoznak. Van aki szerint a tojásfehérjét legalább 4 napig kell a hűtőben pihentetni. Mások szerint elég egy napig, viszont szobahőmérsékleten. A kész massza pihentetési ideje is változó. A mandulát némelyek szerint elég megdarálni, mások azt állítják, csak a boltban kapható mandulaliszt jó hozzá.

Macaron tészta

MacaronsütésHozzávalók:

  • 90 g tojásfehérje
  • 200 g finomra őrölt porcukor
  • 110 g darált mandula vagy mandulaliszt
  • ételszínezék (adagolás az útmutató szerint)

Elkészítése:

A tojásfehérjét egy napig szobahőmérsékleten pihentetjük. Kézi habverővel kissé felverjük, majd hozzákeverünk 25 g porcukrot és azzal együtt verjük tovább, amíg nem túl kemény hab nem lesz belőle.
A maradék cukrot és a mandulát összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a már felvert habhoz. Ha jól csináltuk, közepesen kemény masszát kapnunk, amelyet beletöltünk egy habzsákba vagy egy levágott sarkú zacskóba. Sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy macaron sütőlapra körülbelül 2 cm-es halmokat nyomunk ki. Hagyjunk ki elég helyet közöttük, mert ezek a halmok még lapulni, terjedni fognak. Fél óra pihentetés után 140 C° körüli hőmérsékleten körülbelül 15 percig sütjük a macaront. Érdemes közben legalább kétszer kinyitni egy kicsit a sütő ajtaját. Amikor kellően megkeményedett a tészta kérge, kivesszük. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk a süteményeket a sütőpapírról.

Kedvünk, ízlésünk szerint bármilyen töltelékkel megkenhetjük és összeragaszthatjuk a süteményt.